0573 – 461221

Van 12 december tot en met 10 februari exposeert kunstschilder Jan Reudink op Buitengoed 't Sikkeler. 

U bent van harte welkom om de prachtige collectie te komen bekijken in onze recreatieruimte. De toegang is uiteraard gratis.

 

'REISIMPRESSIES', SCHILDERIJEN VAN JAN REUDINK

De kunstschilder Jan Reudink is een geboren verteller. Niet alleen in woord maar vooral door middel van penseel en verf vertelt hij ons over zijn emoties, ontdekkingen en reizen.

Jan Reudink zou in een ander leven misschien ontdekkingsreiziger geworden zijn. Het zijn de impressies die hij al reizende opdoet en vastlegt in zijn schilderijen. Daarnaast schrijft hij korte verhalen over zijn reiservaringen. Hij gaf in eigen beheer enkele verhalenbundels uit. Zijn totale oeuvre worden ‘reisimpressies’ genoemd.

Na jarenlang met olieverf geschilderd te hebben, heeft hij zich in het begin van de jaren negentig bekwaamd in meerdere technieken, zoals het werken met acryl, pastel, inkt en mengvormen hiervan, om nog beter uiting te geven aan zijn gevoelens.

Met zijn onafscheidelijke schets- en notitieboek in zijn bagage doorkruiste Jan Reudink verschillende continenten. Hij was eenzaam in de Schotse Hooglanden, kwam tot rust in Toscane, raakte gefascineerd door de weidsheid van de grote Canadese meren en de steppen van Kazachstan en geëmotioneerd bij het aanschouwen van het Roemeense zigeunerleven. Hij laafde zich aan het landschap van Ierland en Scandinavië en raakte onder de indruk van de Siberische taiga en de Baltische wouden.

Hij laat ons al deze opgedane indrukken zien op de wijze zoals hij die waarneemt. Soms schildert hij met de blik van een natuurvorser, maar vaak drukt hij in kleur en vorm het landschap uit zoals hij dat in zijn eigen geest ziet. Schilderen is voor hem geen rationele bezigheid. Hij schildert vanuit een innerlijke drang. In die zin is hij een expressionist.

Naarmate hij zich meer verdiepte in de schilderkunst, reisde hij meer en meer in zijn innerlijk leven. De beelden die hij daar ziet, geeft hij weer in zijn schilderijen. Dat is pas echte werkelijkheid vindt hij; reisimpressies uit het niet zichtbare gevoelsleven, want kunst geeft niet het zichtbare weer, kunst maakt zichtbaar!

Dit komt tot uiting in de veelzijdigheid die zijn schilderijen kenmerkt. Zijn kleurgebruik is spraakmakend. Zonder zich te bekommeren om stijl of conventies legt hij vast wat hem beroert.

Zijn werk is doordrenkt van zijn onverzadigbare hang naar het ontdekken. De schilderijen van Jan Reudink zijn getuigenissen van verre kusten en de persoonlijke visie van een levenskunstenaar.